Mens El Salvador handler med Bitcoin, erklærer Kina al kryptoaktivitet for ulovlig
De seneste måneder har man kunnet følge med i det lille latinamerikanske land El Salvadors aktivitet på kryptomarkedet. Bitcoin er ved at være et gængs betalingsmiddel, som borgerne kan bruge – det er en lige så officiel valuta i landet som US-Dollar. Samtidig er staten selv blevet en player på børserne.
En helt modsat holdning til kryptos har verdensmagten Kina. I stedet for drage nytte af udviklingerne i kryptobranchen, har Det Kommunistiske Parti besluttet, at al handel og aktivitet med kryprovalutaer fra nu af forbydes.
Buy the dip
For et par dage siden skrev El Salvadors statsminister Nayib Bukele stolt på Twitter:
We just bought the dip.
150 new coins!
El Salvador now holds 700 coins.#Bitcoin🇸🇻
— Nayib Bukele 🇸🇻 (@nayibbukele) September 20, 2021
El Salvador ejer nu hele 700 BTC – 27 % flere end før sidste køb. I skrivende stund svarer 700 BTC til ca. 30 millioner USD respektive 200 millioner DKK.
Mellemamerikanernes strategi er så enkel, som den kan være: Når kurserne falder, køber de. “Buy the dip”, som man siger i kryptoverden.
Krypto er nu illegal i Kina
Ifølge Kinas Folkebank er “aktiviteter med virtuelle valutaer illegale finansaktiviteter” og samtidig en “fare”.
I kølvandet af Kinas beslutning faldt BTC-kursen med det samme med 2.000 USD. Kursfaldet synes dog at være moderat – og det er det nok af den grund, at kryptohandlen i Kina officiel har været forbudt siden 2019, men stadig var mulig på udenlandske børser.
Fra nu af er dog samtlig kryptorelateret aktivitet ulovlig. Dette tiltag er det naturlige sidste trin, efter at regeringen i maj advarede investorer og endda i juni befalede samtlige banker at stoppe med at facilitere kryptohandel.
EU’s vej – El Salvadors model eller hellere den kinesiske?
El Salvador og Kina kan næsten ikke sammenlignes, når vi taler politik, geografi, økonomi, rolle i verden og så fremdeles. Helt klart er El Salvador kulturelt vestlig, mens Kina som bekendt er en kommunistisk verdensmagt.
Det er altså langt mere sandsynligt, at El Salvadors håndtering af kryptos er den første prototype af, hvordan det kommer til at se ud i (den vestlige) verden, end Kinas modal er.
Hvordan bliver det så i EU? EU er kendt for at regulere og for at have fælles standarder i stedet for at forbyde. I øjeblikket er EU-kommissionen i gang med at udarbejde nye reguleringer i forbindelse med Bitcoin og altcoins. Blandt andet er der tale om at begrænse anonyme og pseudonyme transaktioner for at forhindre hvidvask og andre mørke aktiviteter.