Hvad er Litecoin (LTC)?

Hvad er Litecoin (LTC)?

Litecoin bliver gerne samlignet med Bitcoin. Mange betegner det som sølv til Bitcoin’s guld. Hvad kendetegner den populære kryptovaluta, og hvad er forskellene til dens “storebror” Bitcoin? Vil den være i stand til at gøre sig gældende på lang sigt, eller vil den forblive en af de mange altcoins på markedet?

Litecoin Definition og Forklaring

Litecoin er en af de ældste altcoins på markedet. Ligesom andre kryptovalutaer er det en global digital valuta, der er baseret på blockchain-teknologi. Cryptocurrency blev grundlagt i 2011 af Charlie Lee. Den tidligere Google-ingeniør ønskede at skabe en kryptovaluta, der var lettere og derfor mere egnet til daglig brug end Bitcoin.

Den peer-to-peer-kryptovaluta er en fork af den Bitcoin-Core Clientens og har derfor mange ligheder med Bitcoin. Platformen bruger dog en anden blockchain. Dette giver mulighed for en hurtigere transaktion eller overførsel. Softwaren til oprettelse og overførsel af coins er open source. Platformen er også fuldstændig decentraliseret.

Siden den blev lanceret, har kryptovalutaen oplevet en stabil vækst. Med en markedsværdi på omkring 4,8 milliarder USD og en nuværende kurs på 78,37 USD er det den 6. plads med hensyn til markedsværdi. Den anses for at være en af de mest populære kryptovalutaer på markedet. Dette kan bl.a. forklares med dens ydeevne, men også med dens funktionelle nærhed til Bitcoin.

Egenskaber og forskelle sammenlignet med Bitcoin

Litecoin er efter eget udsagn en klon af Bitcoin. Der er dog nogle væsentlige forskelle. De vigtigste er bl.a.:

  • Maksimal Supply: Mange kryptovaluta har et begrænset udbud. Det skal give valutaen en intrinsisk værdi og nedsætte dets inflationrate. Med 84 Millionen Litecoin ligger den øvre grænse fire gange højere end for Bitcoin. I teorien skulle det betyde, at LTC når op på omkring en fjerdedel af BTC’s værdi. Analyser af diagrammer viser imidlertid, at praksis ser helt anderledes ud.
  • Mining Algoritmen: Begge kryptovaluta er baseret på Proof of Work algoritmer. Bitcoin bruger SHA-256 som algoritme, mens Litecoin Scrypt. Scrypt tillader ingen parallelisering af beregningerne og er dermed en demokratisk variant af mining. Scrypt bruger mindre regnekraft, men kræver tydligt mere arbejdshukommelse.
  • Transaktionshastighed: Ca. alle 2,5 minuter bliver en transaktion bekræftet. Hos Bitcoin er det gennemsnitlig hvert 10. minut. Dermed er det effektivt 4 gange hurtigere at udføre en tilsvarende transaktion og kan dermed behandle flere transaktioner i forhold hertil.
  • Transaktionsgebyr: Scrypt-algoritmen nedsætter transaktionsomkostningerne tydeligt. Platformen reklamerer for næsten gratis transaktioner.
  • Block Rewards: Miner bliver belønnet for deres bidrag til netværket, i det de for en hver korrekt beregning og dermed for at vedhæfte en ny blok får en Belønning.  Miner får aktuelt 12,5 LTC per blok, hos Bitcoin er det 6,25 BTC.
  • Da der i gennemsnit oprettes en ny blok hvert 2,5 minut, har statistisk set flere minere mulighed for at modtage en belønning. Samtidig øges imidlertid risikoen for orphaned blocks. Ligesom med Bitcoin er der blokhalvering. Litecoin udfører Reward Halving efter 840.000 blokke og har derfor også et Helving Event alle 4 år. Den næster halving sker i August 2023.

Hvor konkurrencedygtig er Litecoin?

Hvad er Litecoin? Der er flere end 10.000 altcoins på markedet. Litecoin løser en del problemer Bitcoin har, men også andre kryptovaluta har klaret at gøre det. Andre krypto-projekter har gjort sig fortjent til deres niche ved at påtage sig en funktion, som ikke kunne dækkes af Bitcoin.

Hvad er Litecoin?
Hvad er Litecoin?

Ether har fx etableret sig selv ved at indføre Smart Contracts og har i høj grad præget dApp-landskabet. IOTA har udviklet sig til at blive en utility-token og har mange vigtige og fremtidsorienterede partnerskaber. Ripple har taget fat på markedet mellem krypto og traditionelle banker. Der mangler dog stadig en særlig funktion, der skiller sig ud.

Stifter Charlie Lee synes at være mere fokuseret på rivalisering med Bitcoin Cash. Bitcoin Cash kæmper med sine egne hard fork-problemer. Men da den også står i Bitcoin’s skygge, har rivaliseringen ikke den store betydning. Selv hvis de kunne overhale deres rival, ville Bitcoin, den bedste udfordrer, stadig være ubesejret. Så der ville ikke være meget at vinde.

Hard Forks som Litecoin-cash gør ikke situationen bedre. De har en endnu sværere tid som en Hard Fork af en altcoin, som dybest set er som en Hard Fork selv. En højere transaktionshastighed er ikke længere nok til at skille sig ud fra mængden.

Et glimt af håb er det aktive fællesskab, der følger projektet. Kryptovalutaen skal fortsat arbejde på sin accept og ydeevne for ikke at miste forbindelsen.

Links: Litecoin Homepage

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Litecoin Tokenomics

Kurs i realtid
Litecoin (LTC)

Indlæser...LTC/USD

Litecoin faktaboks

Navn
Litecoin
Ticker
LTC
Aktuel kurs
Markedskapitalisering
Volumen
Markedsandel
All time high
All time low
Coins i omløb
Maks. antal coins
Andel i omløb