Køb kryptovalutaer i Danmark

Vi hjælper dig på vej i den store vide kryptoverden


Kryptovaluta
BTC / USD
Bitcoin kurs

Her skal du lære, hvordan du køber kryptovalutaer.

Udover de mere kendte coins som Bitcoin og Ethereum er der også masser af andre kryptovalutaer, som man kan investere i.

Læs mere om, hvordan og hvor du bedst kan købe Bitcoin og andre kryptos, i det følgende!

79 % af CFD-konti i detailleddet taber penge Investering i kryptovalutaer er meget volatilt og ureguleret i nogle EU-lande. Ingen forbrugerbeskyttelse. Skat på overskud kan forekomme.

Hjertelig velkommen til Kryptos.dk!

I følgende artikel vil vi guide dig på vej til og igennem din første investering i kryptovalutaer.

Starten på noget er altid lidt vanskeligt. Vi vil vise dig teknisk avancerede kryptobørser samt enklere måder at købe kryptovalutaer på.
Indbetalinger kan f.eks. nemt foretages via PayPal eller kreditkort.

Læs og følg artiklen for at komme i gang!

Kryptos.dk

Redaktionen

Indledning

Indledning: Hvad er kryptovalutaer for noget?


Kryptovalutaer

Kryptovalutaer har gennemgået en fantastisk udvikling i årenes løb og er i stigende grad kommet i investorernes fokus. For eksempel blev Bitcoin og Ethereum for blot få år siden betragtet som spekulative aktiver for it-nørder. Dette har dog ændret sig, da flere og flere private og institutionelle investorer efterhånden holder øje med udviklingen af digitale valutaer. Der findes i dag i alt flere end 8.200 kryptovalutaer.

For at kunne købe en kryptovaluta skal du gennemføre følgende trin:

 1. Vælg en passende handelsplatform
 2. Køb din foretrukne kryptovaluta for fiatpenge (typisk dollar eller euro)
 3. Gem dine kryptocoins i en sikker wallet
 4. … sælg dine coins senere (forhåbentligt med en gevinst!)

I denne artikel vil vi gå mere i detaljer om, hvordan og hvor du kan købe kryptovalutaer. Vi viser dig en liste over forskellige børser og handelsplatforme, hvor du kan investere i kryptovalutaer. Vi anbefaler, at du ser nærmere på børsen eller brokeren, inden du går i gang med at handle. Store og velkendte børser bør altid foretrækkes frem for mindre, ukendte platforme. Hvis du vil i gang med det samme, kan du klikke på dette link for at gå direkte til vores trin for trin-købsguide med skærmbilleder.

Vil du komme i gang med det samme?

Teknologien

Det tekniske grundlag for kryptovalutaer: Distributed Ledger Technology


Distributed Ledger Technology, kort DLT, er en distribueret og decentraliseret database. Denne teknologi giver en verificerbar historik over alle oplysninger, der er gemt i denne distribuerede hovedbog. DLT er således digitale systemer, der registrerer samtlige transaktioner og gemmer dem decentralt i netværkert. I modsætning til traditionelle databaser har DLT’er ingen central datalagrings- eller forvaltningsfunktion. Valideringen af udestående transaktioner og oplysninger foretages af nodes (knudepunkterne). Valideringen gør, at elementerne registreres og distribueres i netværket. Denne procedure skaber konsensus i netværket, og DLT er således velegnet til registrering af transaktioner.

Blockchains er de mest kendte Distributed Ledger Teknologier

Blockchains er sandsynligvis den mest kendte type af DLT’er.

En blockchains funktioner svarer næsten helt til DLT’ernes funktioner. Den største forskel ligger i datalagring, fordi den i en blockchain foregår i en blok. En blockchain kombinerer flere transaktioner og gemmer dem i blokke. Disse er kædet sammen for at skabe et særligt højt sikkerhedsniveau.

Blockchains gør brug af kryptografiske signaturer – såkaldte hashes – til at forbinde blokkene. Hver blok anvender hash-koden fra den foregående blok, hvilket forhindrer manipulation. Desuden giver denne teknologi mulighed for at fastlægge automatiserede regler for hvordan transaktioner behandles. Disse regler kaldes smart contracts.

I praksis findes der også distribuerede hovedbøger, som ikke eksisterer i form af en blockchain – det mest berømte eksempel er IOTA. De første blockchains var også baseret på såkaldte proof-of-work-algoritmer (PoW) til validering af transaktioner. I dag er det tydeligt, at blockchain-teknologier uden PoW har bedre skalerbarhed og derfor er mere alsidige. Den mest kendte blockchain, fordi den har været den først, er Bitcoin. Satoshi Nakamoto (et pseudonym) offentliggjorde whitepaperet for Bitcoin allerede i 2008, og i januar 2009 offentliggjordes Bitcoin Blockchainen. At Bitcoin er blevet til en kæmpe succes, er de fleste sikkert bekendt.

Trin 1

Hvor kan jeg købe kryptovalutaer?


Markedet for kryptovalutaer er ikke længere i sin vorden, så der er nu mange måder at købe kryptovalutaer på.

Nedenfor får du mere at vide om mulighederne for at købe kryptovalutaer.

For at du kan finde den bedste kryptobørs for dine behov, er der nogle spørgsmål, du bør svare på. Ønsker du at købe en kryptovaluta én gang og derefter lægge de coins i din wallet, eller er du mere interesseret i at handle aktivt og/eller drage nytte af prisudsving?

Hvilken investeringstype er jeg?

Sådan køber du kryptovalutaer hos en broker

Den nemmeste måde at handle med kryptovalutaer på er nok via kryptobrokere.

Kryptobrokere tilbyder ofte handel med Contracts for Difference, CFD’er. Dette er en type værdipapir, der afspejler kursen for en kryptovaluta.

Især platformene eToro, Capital.com og Libertex har overbevist os med en god brugeroplevelse og et meget godt produktudbud.

De meste kendte brokere for Bitcoin

eToro Capital.com Libertex
eToro Capital.com Libertex
Coins
(BTC)(ETH)(BCH)(XRP)(DASH)(LTC)(ETC)(ADA)(IOTA)(XLM)(EOS)(NEO)(ZEC)(XTZ)
(BTC)(ETH)(BCH)(DOT)(XRP)(LTC)(LINK)(ADA)(UNI)(IOTA)(XLM)(ATOM)(VET)(EOS)(AAVE)(DASH)(ETC)(NEO)(ZEC)(XTZ)(XMR)(TRX)(NEM)(BNB)
(BTC)(ETH)(BCH)(DOT)(XRP)(LTC)(ADA)(UNI)(IOTA)(XLM)(ATOM)(VET)(EOS)(AAVE)(DASH)(ETC)(NEO)(ZEC)(XTZ)(XMR)(TRX)(NEM)(OMG)
Indbetaling
PayPalBankoverførselMastercardVISASkrillNeteller
OverførselMastercardVISAApple PaySkrillNetellerTrustly
OverførselMastercardVISAApple PaySkrillNetellerTrustly
Min. indbetaling 169 EUR / 200 USD 250 EUR / 300 USD 100 EUR / 100 USD
Gebyrer 0,75 – 5% Min. 0,48 % Min. 0,001 %
Gearing op til 2:1 op til 2:1 op til 2:1
Regulering CySEC, FCA CySEC, FCA CySEC
Andre aktiver Aktier, råstoffer, deviser Aktier, deviser, råstoffer, indices ETF, aktier, deviser, råstoffer,
indices
Antal brugere 780.000+ 400.000+ 2.200.000+
Website Gå til eToro


Ansvarsfraskrivelse

79 % af CFD-konti i detailleddet taber penge Investering i kryptovalutaer er meget volatilt og ureguleret i nogle EU-lande. Ingen forbrugerbeskyttelse. Skat på overskud kan forekomme.

Gå til Capital


Ansvarsfraskrivelse

79.17% af individuelle investorer taber penge, når de handler CFD'er med denne udbyder.

Gå til Libertex


Ansvarsfraskrivelse

CFD'er er komplekse instrumenter og er forbundet med en høj risiko for at tabe penge, især når du handler med gearing. 75,3 % af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD'er hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD'er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko.

CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 83% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Indbetalingsmuligheder

Kryptobrokere udmærker sig ofte ved at tilbyde en bred vifte af indbetalingsmuligheder.

PayPal
Mastercard
VISA

F.eks. er der ved eToro disse muligheder:

 • PayPal
 • Bankoverførsel (SEPA)
 • Kredit-/Betalingskort
 • Netbank
 • Skrill
 • Neteller

Her er det værd at fremhæve muligheden for at købe kryptovalutaer med PayPal, hvilket ikke er muligt andre steder.

Gebyrer ved kryptobrokere

Gebyrerne ved kryptobrokere adskiller sig fra kryptobørser ved, at der ikke er nogen transaktionsgebyrer.

I stedet opkræves såkaldte spreads på kurserne. For eksempel er spreadet for at købe Bitcoin 0,75 %. Lad os sige, at du køber Bitcoin for 1.000 $ til en kurs på 10.000 $. Derefter betaler du i alt 7,50 $ i gebyr for dit køb af 1.000 € i Bitcoin. Hvis du handler med gearing, bør du også være opmærksom på, om der er såkaldte “overnight fees”.

På eToro kan du til enhver tid se gebyrerne i din porteføljeoversigt.

Regulering & verifikation

Krypto-Brokere i EU og Storbritannien skal holde sig til visse regler fra FAC (UK) og CySEC (EU). Det medfører, at du skal verificere dig selv, når du opretter en bruger hos en broker.

Sådan køber du kryptovalutaer på en børs

Kryptobørser giver dig mulighed for at købe fysiske kryptovalutaer. Den store fordel her er det kæmpe udvalg af coins og de ofte lave gebyrer.

Men pas på: Risikoen er ligeledes større på kryptobørser, fordi de ofte ikke er reguleret og ikke er underlagt nogen tilsynsmyndighed. Derfor anbefales det at sikre købte kryptovalutaer med det samme i en wallet.

Her er det vigtigt, at du har forstået begreberne private keys og adresser, for hvis du begår en fejl her, kan det resultere i et stort tab!

Et eksempel på, at noget i den stil også kan ske for professionelle tradere, er denne uheldige investor, som ved en fejl betalte mere end 10.600 Ether (svarende til over 5 millioner amerikanske dollars!) for en Ethereum-transaktion:

Dyr Ethereum-transaktion
Kilde: Etherscan

Derudover bør du med kryptobørser passe på ikke at købe tvivlsomme små mønter, som har ringe likviditet og kan styrte i bund på ingen tid. Hvis du er usikker, kan kryptobrokere være et bedre valg til at handle med kryptovalutaer.

Indbetalingsmuligheder ved kryptobørser

Generelt kan du vælge blandt en række forskellige indbetalingsmåder på en kryptobørs – dog er PayPal ingen af dem, det er i øjeblikket kun muligt ved kryptobrokere.

Mastercard
VISA

De vigtigste indbetalingsmuligheder er:

 • Bankoverførsel (SEPA)
 • Kredit-/Betalingskort
 • Kryptovalutaer

Gebyrer på de største kryptobørser

Kryptobørser har forskellige gebyrstrukturer. For børser som Kraken eller Binance er gebyrerne afhængige af det månedlige handelsvolumen. Tradere, der handler med større beløb, skal betale mindre i gebyr end de “små” investorer. Vi har lavet en lille oversigt til dig, se her:

30 dages handelsvolumen Coinbase Binance Kraken
$0 – $50.000 1,49% ca. 0,1% 0,16% – 0,26%
$50.001 – $100.000 1,49% ca. 0,1% 0,14% -0,24%
$100.001 – $250.000 1,49% ca. 0,1% 0,12% – 0,22%
$250.001 – $500.000 1,49% ca. 0,1% 0,10% – 0,20%

Regulering

Kryptovalutaernes verden er stadig noget ungt og forholdsvis nyt.

Ingen af de store kryptobørser sidder i Danmark eller EU, og derfor er kun få eller ingen af kryptobørserne reguleret.

Hvis du foretrækker at købe på en handelsplatform, der er reguleret af en tilsynsmyndighed, skal du vælge en kryptomægler.

Har du besluttet dig for at købe fysiske coins?

Køb kryptovalutaer P2P fra andre personer

Du kan naturligvis også købe kryptovalutaer “i virkeligheden” fra andre rigtige mennesker.

Her skal man dog være meget forsigtig, da der tidligere har været flere røverier, især af større beløb.

Derfor bør du aldrig møde op alene til et sådant møde og hellere udvise forsigtighed end at løbe en unødig risiko.

Køb kryptovalutaer via en ATM-hæveautomat

I nogle få større byer er det muligt at købe Bitcoin via en hæveautomat.

Disse maskiner fungerer på samme måde som vekselautomater i en lufthavn og giver dig mulighed for at veksle fiatvaluta til Bitcoin mod et gebyr. Hvis du har mulighed for det, og der er en BTC-automat i nærheden af dig, kan det være en god måde at købe Bitcoin på.

Men hvis du også ønsker at investere i altcoins (alternative coins) såsom Ethereum, IOTA eller Polkadot, skal du gå til en kryptobroker eller kryptobørs.

Trin 2

Køb kryptovalutaer – trin for trin-guide


For at du kommer godt i gang, har vi udarbejdet en trin for trin-købsguide for dig.

Trin 1

Vælg en handelsplatform


I det følgende beskriver vi proceduren, som den er ved eToro – en af de mest begyndervenlige krypto-handelsplatforme.

Hvis du hellere vil handle på en anden platform, så tag lige et kig på vores Sammenligning af de bedste handelsplatforme for kryptovalutaer i EU.

eToro overbeviser med et enormt aktivt community og tilbyder ud over kryptovalutaer også handel med aktier, råvarer og ædelmetaller.

Virksomheden blev grundlagt tilbage i 2007 og er på grund af EU-regulering godkendt til finansielle transaktioner.

Platformens sikkerhed er efter vores mening fremragende.

Mens andre kryptohandelssider ofte er i myndighedernes søgelys – oftest på grund af sikkerhedsproblemer –, er dette ikke tilfældet for eToro. Indtil videre har hackere ikke været i stand til at stjæle kryptovalutaer fra eToro.

Et af vores personlige højdepunkter ved eToro er indbetalingsmetoderne. På eToro har du mulighed for at købe kryptovalutaer med PayPal.

Vælg kryptovaluta
Vælg en kryptovaluta på eToro

Trin 2

Opret en bruger på eToro


Nu opretter du en konto på eToro.

Du kan naturligvis logge på via Facebook eller Google. Hvis du ikke ønsker at gøre det, skal du blot indtaste dit for- og efternavn, din mailadresse, en hemmelig adgangskode og din private adresse.

Normalt er eToro på engelsk, så husk lige at ændre sproget. Det kan du gøre øverst til højre.

Tilmeld dig på eToro
Klik på “Tilmeld dig nu”

Herefter skal du bekræfte din mailadresse ved at klikke på linket i bekræftelsesmailen.

Nu er brugeren oprettet, og du kan logge dig på med din mailadresse og din valgte adgangskode.

Registrering
Indtast dine personlige oplysninger for at oprette dig som bruger.

Du kan derefter vælge mellem den virtuelle og den reelle indbetaling.

På den virtuelle konto får du et beløb på 100.000 US dollars i spillepenge. Med disse spillepenge kan du prøve at udvikle en fornemmelse for de forskellige coins.

Hvis du nu ønsker at købe en kryptovaluta “for real”, skal du naturligvis bruge rigtig penge til det. Men før du kan begynde med at handle, skal du udfylde din profil. Dette omfatter (i overensstemmelse med de juridiske krav) oplysninger om din erfaring med trading, de aktiver, der skal handles, og din personlige indkomst og formue.

eToro bruger

Når du har udfyldt spørgeskemaet, vil eToro give dig en generel vurdering af din økonomiske situation. Erfaringen har vist, at oplysningerne og vurderingerne er meget præcise.

Trin 3

Indbetal penge


Nu kan du endelig indbetale penge på din eToro-konto og begynde at handle.

Ved nogle betalingsmetoder er pengene straks til rådighed på platformen, så du ikke behøver at vente et par dage. Du finder knappen til at indbetale penge direkte nederst til venstre. Ved at klikke på den kommer du direkte til det tilsvarende menu. Udbetalinger kan iværksættes senere via menupunktet “Udbetal midler”.

Indtast bare det beløb, du ønsker at indbetale.

Minimumsindskuddet er 200 USD, dvs. 169 EUR. Omregningen mellem Dollar og Euro aktualiseres hver dag på ny. Ved bankoverførsler sker konverteringen altid efter modtagelsen af betalingen.

Derfor kan vi anbefale hurtige metoder som PayPal eller kreditkort.

eToro indbetaling
eToro indbetaling

Når du har valgt det ønskede beløb og din ønskede betalingsmetode, kan du afslutte processen ved at klikke på “Indbetal”.

Pengene vil blive krediteret dig med det samme ved de fleste betalingsmetoder. Med en bankoverførsel kan det tage et par dage.

Den sikreste måde at foretage en indbetaling her er med PayPal. Du skal blot indtaste beløbet og din mailadresse. Du vil derefter blive omdirigeret til PayPal og kan fortsætte den sædvanlige procedure.

Trin 4

Køb af kryptovalutaer


Nu er de indbetalte midler tilgængelige for dig, og du kan begynde at handle med kryptovalutaer.

Det gør du ved at klikke til venstre på “Handelsmarkeder” og derefter på “Krypto” for oven (eller du scroller ned til “Mønter” og klikker på “Se alle” helt til venstre).

eToro handelsmarkeder

I oversigten finder du Bitcoin, Ethereum og et par andre kryptovalutaer, som du kan købe. Start en handel ved at klikke på “Sælg” eller “Køb”. Når du har besluttet dig for en strategi, kan du indtaste det passende beløb og foretage nogle indstillinger for din handel. Her har du følgende muligheder:

 • Stop Loss:
  Så snart denne fastsatte nedre grænse for kursen er nået, bliver din investering automatisk stoppet. På den måde begrænser du dine tab.
 • Gearing:
  Hvis du bruger en gearing på 2, betyder det, at kursudsving virker dobbelt så kraftigt. Her er det potentielle afkast højere, men selvfølgelig også risikoen!
 • Take Profit:
  Take Profit er det stik modsatte af Stop Loss. Så snart den indtastede øvre grænse er nået, bliver gevinsten udbetalt. Din handel har været en succes!

Ved at klikke på “Åbn handel” går din handelsaktivitet for alvor i gang.

eToro åbn handel
Eksempel på køb af Ethereum på eToro

Trin 5

Køb og salg af kryptovalutaer


Når du har åbnet din handel, kan du til enhver tid sælge dine kryptovalutaer. Hvis du f.eks. ikke har indstillet et stop loss eller en take profit, skal du manuelt indstille en salgsordre.

eToro luk handlen

Klik på “Portefølje”, så du kan se alle dine aktive handler.

Via “K(øb)” eller “S(alg)” kan du bestemme, om du vil åbne en ny handel. Med funktionen “Køb” satser du på stigende priser (du er “long”), mens “Salg” betyder det modsatte (du er “short”).

Hvis du ønsker at handle din eksisterende position, kan du gøre det ved at klikke på den. Dette fører dig til en oversigt over alle dine aktive handler. Klik nu på “X” i den pågældende linje, og luk derefter denne position.

Trin 3

Hvilken kryptovaluta bør jeg købe?


Ifølge oversigten på CoinMarketCap.com findes der p.t. over 8000 kryptovalutaer.

Mange projekter er imidlertid blevet opgivet af udviklerne og bliver simpelthen ikke passet længere, mens andre projekter i høj grad ligner svindel og pyramidespil.

For at give dig et godt overblik over teknisk velfunderede projekter har vi lavet en lille liste over interessante teknologier:

Hvilke kryptovalutaer findes der egentlig?

Kryptovalutaer er rent digitale valutaer, som ikke findes i form af mønter eller sedler.

Projekterne kan opdeles i grupper, der har forskellige formål og anvendelsesområder. Disse spænder fra ren “Store-of-Value” til Smart Contracts og brugbarhed inden for industrien eller tingenes internet (Internet of Things, IoT).

Bitcoin (BTC)

Bitcoin-logo
Bitcoin er den største og mest kendte kryptovaluta. Bitcoin har også binavnet “digitalt guld”.

Hvordan kan jeg købe Bitcoin?


Ether (ETH)

Ethereum-logo
Ethereum er et open source-netværk og kendt for sin programmerbarhed. Kryptovalutaen Ether er grundlaget for de smart contracts, der kører på Ethereum.

Hvordan kan jeg købe Ether?


Bitcoin Cash (BCH)

BitcoinCash-logo
Denne kryptovaluta har været resultatet af en Bitcoin hardfork. I modsætning til Bitcoin kan Bitcoin Cash overbevise med en høj transaktionshastighed.


Ripple (XRP)

Ripple-logo
Ripple er et internationalt betalingsnetværk. Ved hjælp af den native coin XRP kan der gennemføres transaktioner fra en bank til en anden – billigt og hurtigt.

Hvor kan jeg købe Ripple?


IOTA (MIOTA)

IOTA-logo
IOTA har som formål at være en digital valuta i tingenes internet (Internet of Things). IOTA har ingen klassisk blockchain som grundlag, men en Tangle. Det native token MIOTA er netværkets betalingsmiddel.

Hvordan kan jeg købe IOTA?


Tezos (XTZ)

Tezos-logo
Tezos er en platform for smart contracts og er dermed en direkte konkurrent til Ethereum. Tezos-udviklerne har udviklet en ny og innovativ governance metode (styrings-/forvaltningsmetode) – en Liquid-Proof-of-Stake.

Hvordan kan jeg købe Tezos?


Litecoin (LTC)

Litecoin-logo
Litecoin er en teknisk kopi af Bitcoin, dog med hurtigere verificering af transaktioner. Desuden ligger det maksimale antal tokens ved 84 millioner.

Hvordan kan jeg købe Litecoin?


Cardano (ADA)

Cardano-logo
Cardano (ADA) er primært et projekt, der har som formål at forske i kryptosektorens udfordringer. På lang sigt skal og vil Cardano etablere skalerbare løsninger til brug ved digitale valutaer.

Hvordan kan jeg købe Cardano?


Chainlink (LINK)

Chainlink-logo
Chainlink er en krypto, der har som formål at løse problemerne med decentraliserede Oracles.

Hvordan kan jeg købe Chainlink?


Polkadot (DOT)

Polkadot-logo
Polkadot er en protokol, der ved hjælp af sin interoperabilitet vil gør det muligt for blockchains at kommunikere med hinanden.

Hvordan kan jeg købe Polkadot?


Dash (DASH)

Dash-logo
Dash er også en Bitcoin-klon. Den største forskel ligger i DASH’s fokus på brugerens privatsfære.

Læs mere om DASH


Monero (XMR)

Monero-logo
Ligesom Dash lægger også Monero fokus på privatsfæren. Desuden er miningalgoritmen brugervenlig og kan udføres af gængs hardware.

Læs mere om Monero


NEO (NEO)

NEO-logo
NEO kan bruges til at lave smart contracts og digitale aktiver. NEO-tokens kan omdannes til GAS-tokens, der er nødvendige til at drive netværket.

Læs mere om NEO


EOS (EOS)

EOS-logo
Bag EOSIO står blockchain-virksomheden Block.One. Ved brug af multithreading vil udviklerne leve op til professionelle brugeres krav.

Læs mere om EOS


Stellar Lumens (XLM)

Stellar-logo
Kryptocoinen XLM muliggør international handel med deviser. Ligesom XRP kan også XLM realisere et internationalt betalingsnetværk.

Hvordan kan jeg købe Stellar?


Trin 4

Hvad skal jeg være opmærksom på?


Tip 1: Beslut dig for, hvilken investeringstype du er

Før du køber kryptovalutaer, bør du overveje, hvilken investeringstype du er.

Ønsker du at købe kryptovalutaer og udelukkende spekulere i kurserne? Svaret på dette spørgsmål er afgørende for valget af den rigtige handelsplatform.

Hvis du ønsker at kunne opbevare kryptovalutaer i din egen wallet i årevis, bør du vælge en kryptobørs. Hvis teknologien er sekundær for dig, og du primært er interesseret i prisudsving og kursgevinster, så er kryptobrokere noget for dig.

OBS:
Uanset hvilken type investering du vælger, bør du altid kun investere så mange penge, som du er villig til at tabe.

Tip 2: Er kryptovalutaer noget for mig?

Risici ved køb af kryptovalutaer

Du har sikkert allerede stillet dig selv spørgsmålet, om og hvorfor du mon skulle investere i kryptovalutaer.

Kryptovalutaer er en ny, meget volatil aktivklasse, hvor store spring opad og nedad er meget almindelige.

Hvis du er en mere risikosky investor, så er kryptovalutaer sandsynligvis den forkerte investering for dig.

For investorer, der har en tendens til at være mere risikovillige, kan der imidlertid være gode grunde til at investere. Disse omfatter:

 1. Diversificering i porteføljen
 2. Besiddelse af ikke-inflationære aktiver i en periode med høj inflation
 3. Stigende accept og grad af anvendelighed i den rigtige verden

Tip 3: Fokussér dig på én trading strategi

Der kan anvendes forskellige handelsstrategier, når man investerer i kryptovalutaer:

Daytrading

Daytrading indebærer køb og salg af kryptovalutaer på daglig basis.

Det hele kræver en høj grad af koncentration, modstandsdygtighed og erfaring. Ligeledes skal daytradere også betale højere gebyrer generelt på grund af den øgede handel med kryptovalutaer.

Derfor bør denne strategi kun anvendes af erfarne tradere.

Teknisk analyse af Bitcoin-kursen
Den tekniske analyse kan også anvendes på Bitcoin og andre kryptos

Swing Trading

Swing trading er et forsøg på at drage nytte af længere sving.

Hvis Bitcoin-prisen er fordoblet inden for kort tid, kan en korrektion være noget af det næste, der sker. Swing-tradere forsøger at sælge på det lokale højdepunkt for at komme ind igen til en lavere pris efter en sådan korrektion.

Hvis du anvender denne strategi korrekt, kan du opleve tilvækst i både værdien og omfanget af din portefølje.

Holding (HODL)

HODL er et berømt udtryk i krypto-jargon og står for “Holding”, dvs. det at holde sine kryptos i et længere stykke tid. Og nej: HODL er ingen tastefejl!

Krypto-hodlere tror på kryptoernes værdi og er klar til at gennemløbe faser, hvor det ikke kører så godt.

Med denne strategi bør man dog ikke undervurdere, hvor stærkt ens følelser kan blive belastet. Nogle gange kan det være bedre at sælge, selv om man ikke får noget udbytte, end at vente på en ny prisstigning.

Tip 4: Sikker opbevaring af kryptos

Hvis du har valgt at købe krypto-CFD’er, behøver du ikke selv at opbevare dine coins. Følgende afsnit gælder kun for fysiske kryptovalutaer, der er købt hos bl.a. Binance, Bitpanda eller Coinbase.

Opbevaring af kryptovalutaer foregår i en såkaldt wallet. Her kan man i praksis skelne mellem forskellige typer.

Investorer, der kun investerer i CFD’er, kan roligt springe dette afsnit over. En CFD er blot et derivat, der afspejler prisen på et aktiv. Der finder derfor ingen fysisk lagring sted her.

Hot Wallet

En hot wallet bruges til midtertidig opbevaring af kryptovalutaer. Walleten er online og forbundet til internettet.

Det er især onlinetjenester, der accepterer kryptobetalinger, der kan benyttes ved hjælp af en sådan wallet. Desuden kan den midlertidige opbevaring af erhvervede kryptovalutaer på en handelsplads kaldes en hot wallet.

Det er dog forbundet med en vis risiko at bruge en hot wallet, da computersystemer altid er sårbare på et eller andet sted. Hot wallets har netop i stigende grad været i fokus for cyberangreb.

Cold Wallet

Ledger Nano S – Hardware Wallet til kryptovalutaer
Ledger Nano S – Hardware Wallet til kryptovalutaer

En Cold Wallet er netop det modsatte af en Hot Wallet.

En Cold Wallet er godt nok også en virtuel wallet, som bruges til at opbevare coins. Der er dog en afgørende forskel, fordi en cold wallet ikke er forbundet med internettet. Alle nøgler, der indeholder de personlige tokens, er offline.

Vi anbefaler denne ekstra beskyttelse, fordi en stor del af de etablerede krypto-wallets allerede har været mål for hackerangreb. For os er hardware-wallets af mærket Ledger langt den bedste løsning. Ledger Wallets er kompatible med mange forskellige kryptovalutaer, er særligt stabile og af høj kvalitet.

Paper Wallet

Bitcoin Paper Wallet
Bitcoin Paper Wallet @bitcoinpaperwallet.com

En Paper Wallet er et dokument, der indeholder en kopi af walletens private og offentlige nøgler.

En sådan “papirpung” indeholder normalt også QR-koder. Disse koder kan bruges til at udføre og validere transaktioner. I modsætning til andre wallets er den papirbaserede fuldstændig analog. De kan derfor ikke blive hacket, og der kan heller ikke være fejl i noget hardware (for der er jo ingen).

Brugerne skal dog huske på, at papir også kan gå tabt. Man bør gøre sig tanker om, hvor man opbevarer en paper wallet. Især fugt anses for at være en stor udfordring – større end tyveri eller brand.

For større pengebeløb er det f.eks. tilrådeligt at opbevare dem sikkert i et pengeskab eller at opbevare dem i flere dele på forskellige steder.

Tip 5: Kryptovalutaer og Skat

Hvis du er interesseret i at investere i kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum, Ripple eller andre, skal du lige have i baghovedet, at der skal betales skat på fortjenesten. De vigtigste oplysninger kan du finde på Skat.dk-hjemmesiden.

Ansvarsfraskrivelse: Kryptos.dk er udelukkende en informationsportal og ikke nogen skatterådgiver!

Generelt gælder der, at ikke blot køb og salg af kryptos er skatterelevante, men også mining og staking.

Kryptos og skat
Handel med kryptos er skatterelevant

FAQ

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med erhvervelse af Bitcoin


Kryptovalutaer kan handles på kryptobørser eller gennem CFD-brokere. Børser giver dig mulighed for at købe fysiske kryptovalutaer, mens krypto-CFD'er giver dig mulighed for at handle med gearing.
Traditionelle banker tilbyder normalt ikke handel med kryptovalutaer. Der findes dog startups på tværs af EU, som giver dig mulighed for at investere i kryptovalutaer.
Ingen kan præcist forudsige, hvordan de enkelte kryptovalutaer og deres kurser i sidste ende vil udvikle sig. I vores artikel giver vi dig i det mindste et indblik i coins som Bitcoin, Ethereum, Ripple, IOTA, Cardano, Tezos og Chainlink, der alle sammen har et stort potentiale.

Kryptovalutaer er baseret på matematiske krypteringsmetoder, som indtil nu ikke er blevet hacket. De fleste fejl og tab sker oftest på grund af menneskelige fejl og ikke på grund af selve teknologien.

Nogle projekter, såsom IOTA, har allerede genereret algoritmer, som siges at være immune over for angreb fra kvantecomputere.

Penge, som vi kender dem i dag, har ikke intern værdi. Det er bare en kollektiv overenskomst og tilliden til, at vi kan købe varer for vores kontanter, der giver FIAT-valutaer som Danske Kroner, US-Dollars eller Euro deres værdi.

Det er det samme med kryptovalutaer. Hvis der er interesse for valutaerne, og antallet af brugere fortsætter med at stige, som det har været tilfældet i de seneste år, så stiger valutaen i værdi. Det er delvis allerede muligt at betale med dem.

I alt vil der kun eksistere 21 millioner Bitcoins. Mange Bitcoins er allerede blevet tabt i de første år. Man regner med, at over 5 millioner Bitcoins ikke længere "findes".

Det betyder, at der er færre Bitcoins i verden, end der er millionærer, hvilket gør, at værdien af en enkelt BTC er steget så meget.

Dette spørgsmål er svært at besvare. Generelt kan kryptovalutaer handles døgnet rundt i hele verden, hvilket betyder, at det selv i weekenden er muligt at købe og sælge 24/7.

I nogle tilfælde kunne man se, at kryptovalutaer klarede sig bedre i starten af ugen end i weekenden. Denne tendens synes dog ikke at holde længere, så man sandsynligvis ikke længere kan forvente at have fordele ved at på et bestemt tidspunkt på ugen eller dagen.

Theoretisk set er det muligt at købe alle de kryptovalutaer, der findes. Det bør man dog helst ikke gøre, da en stor del af dem ikke længere bliver passet og udviklet, og nogle projekter kan være pyramidespil.

Man kan sige, at de top 50 kryptovalutaer efter markedsværdi allerede sørger for et meget godt diversificeringsniveau i din portefølje.

Der er flere faktorer, der spiller en rolle for værdien af Bitcoin. På den ene side er Bitcoin – i det mindste nogensteds – et betalingsmiddel. Bitcoin kan udmærke sig med gennemsigtighed og samtidig garanti for anonymitet. Desuden er blockchainen decentraliseret, så ingen tredjepart som f.eks. en bank er involveret i transaktionsprocessen.

Dertil kommer, at Bitcoin anses for at være et aktiv. Mange investorer betegner Bitcoin som digitalt guld. I kriseramte regioner beskytter valutaen også mod effekterne af devalueringen af reservevalutaen. Bitcoin hjælper derfor med at overvinde politiske og bureaukratiske barrierer.

Blockchain-teknologien som innovation spiller også en rolle for Bitcoin-kursen, da det netop har været Bitcoin, der introducerede den første blockchain.

Det er svært at forudsige. Hvis du spørger tré investorer, får du fire meninger. Generelt er der ikke noget, der loves!

Der er grunden til, at vi går ind for bredt diversificerede porteføljer. Et veldiversificeret udvalg af individuelle coins bør klart foretrækkes, og så er chancerne måske ikke helt så dårlige længere.

Nok af teorien? Kom i gang!