Hvad er IOTA (MIOTA)?

Hvad er IOTA?

IOTA | Kryptovalutaen for IoT

IOTA (MIOTA) var indtil for nylig en af de 10 største kryptovalutaer efter markedsværdi.

Virksomheden tilbyder en blockchain-baseret løsning til styring af Smart Devices. Dermed er den baseret på sin helt egen type og en videreudvikling af blockchain-teknologien, som adskiller sig væsentligt fra andre projekter med hensyn til arkitektur.

IOTA Logo

Teknologien bag IOTA

Virksomheden beskriver sig selv som “rygraden” i den “nye autonome maskinøkonomi”. Nøgleteknologien er den såkaldte Tangle-ledger. Tanglen er en rettet acyklisk graf (DAG efter engelske directed acyclic graph). Hovedbogen forsynes af et sæt algoritmer, der tilhører familien af Markov Chain Monte Carlo-algoritmer (MCMC-algoritmer). Disse algoritmer vælger hver især et sted i hovedbogen, hvor en transaktion skal placeres.

Nøgleteknologien er den såkaldte Tangle-Ledger

IOTA’s tangle adskiller sig væsentligt fra Bitcoin, Ethereum og lignende i struktur og funktion. Den første forskel er, at systemet fungerer uden blokke. Transaktionerne bekræftes af nye transaktioner i netværket. Dette gør systemet meget skalerbart og eliminerer behovet for at generere blokke. Alt dette gør det muligt at sende mikrobetalinger mellem computere uden de dermed forbundne gebyrer.

En anden forskel er, at konsensus ikke længere er afkoblet, men en væsentlig del af systemet. Dette fører til et decentraliseret og selvreguleret peer-to-peer-netværk. Dette gør det muligt for enhederne at handle nøjagtige mængder ressourcer efter behov, samtidig med at data kan gemmes og verificeres sikkert i hovedbogen.

Tangle Ledger kan også fungere offline og bruger “subtangles” til at gøre det. Disse subtangles arbejder offline inden for deres definerede miljø og opretter derefter forbindelse til hele netværket og opdaterer, når der er en internetforbindelse til rådighed. Denne funktion er f.eks. nyttig for virksomheder, så de kan administrere deres lagerbeholdning og forsyningskæder.

IOTA i praksis

IOTA’s primære rolle er at hjælpe med at administrere og bruge smart devices mere effektivt. Ud over denne kernefunktion kan IOTA gøre meget mere:

 • Mikrobetalinger
  Mikro- og endda nanotransaktioner bliver nemmere med IOTA’s Tangle-arkitektur. Dette skaber helt nye muligheder for virksomheder, hvor de høje transaktionsgebyrer tidligere har gjort det umuligt eller urentabelt at bruge andre blockchains.
 • Sikker dataoverførsel
  Et centralt element i IOTA er muligheden for at overføre data via Tangle-hovedbogen. Med IOTA kan brugerne oprette sikre, autentificerede kanaler mellem enheder. Alle data, der overføres via Tangle, er således beskyttet mod manipulation, og et angreb udefra er praktisk talt umuligt.
 • eGovernance og parlamentsvalg
  Sikker dataoverførsel kan ikke kun bruges til tingenes internet, men også indenfor digital forvaltning. Online-valg og andre former for afstemninger vil være let at gennemføre med maksimal sikkerhed.
 • Masked Messaging (MAM)
  Knuder i Tangle-netværket kan udveksle krypterede data med hinanden. I praksis betyder det, at brugerne kan dele data mellem deres smarte enheder. Disse ofte følsomme data vil være helt sikre på grund af krypteringen. Dermed kan vedkommende også beslutte, om visse personer i netværket skal have adgang og dele dataene med dem.
 • Ubegrænsede muligheder for serviceudbud
  Med IOTA kan teoretisk set alting tilbydes eller udlejes som en tjeneste. Det eneste kriterium er, at enheden har en chip. På den måde kan enheder, der ikke bruges i øjeblikket, lejes i realtid. Det kan f.eks. være hele enheder eller brugen af en computers hukommelse, computerkraft, båndbredde og meget mere.

Prognose om IOTA’s udvikling

Med tiden vil tingenes internet finde vej ind på flere og flere områder i livet. Fra intelligente biler til intelligente husholdningsapparater og endda intelligente våben – næsten alt er muligt i dag. Markedet for sådant udstyr vokser konstant. Derfor vil samfundet ikke kunne undgå at finde en løsning til at håndtere alle disse smart devices. IOTA kunne være netop den løsning.

IOTA’s primære mål er at styre og optimere tingenes internet, men dens fulde potentiale rækker langt videre end det og kan bruges på mange andre områder. Hovedbogen lover at være skalerbar, decentraliseret og egnet til en lang række anvendelser. Da den ikke har nogen transaktionsgebyrer overhovedet, løser den problemet med urentable mikrotransaktioner af kryptovalutaer som Bitcoin, Litecoin eller Ether.

Prognosen for IOTA er derfor lovende. Det fremgår endnu tydeligere af listen over partnervirksomheder. Mange store virksomheder som Cisco, Samsung og Fujitsu, for blot at nævne nogle få, deltager i eller viser interesse for at bruge IOTA-datamarkedet. Bosch, en tysk virksomhed, har for nylig investeret et stort beløb i virksomheden og håber på en stor værdistigning. I den forbindelse har vi også skrevet en IOTA-købsguide, som skal give interesserede personer alle relevante oplysninger om, hvordan man investerer i IOTA.

IOTA’s primære formål er at styre og optimere Internet of Things

Aktuelt: Sådan beskytter du din wallet

Som allerede nævnt adskiller IOTA sig i sin struktur væsentligt fra traditionelle blockchain-projekter. Med uregelmæssige mellemrum aftaler communityet en dato for et såkaldt snapshot. Her tages der en slags øjebliksbillede af Tanglen. Dette tjener som en ny begyndelse (genesis), og transaktionshistorikken før denne dato slettes. Dette er for at forhindre, at datamængden bliver for stor og vokser til uendelighed.

I denne sammenhæng kan det ske, at en wallet efter et snapshot pludselig viser værdien 0. Det betyder ikke, at ens coins er gået tabt, men genoprettelsen efter snapshotet kan være kompliceret og langvarig. Det er derfor anbefalet at gøre følgende:

 • Inden snapshottet: Find og noter adresserne for den første og sidste transaktion og det samlede antal transaktioner, der blev gennemført, via walleten.
 • Efter snapshottet: Hvis balancen i walleten er korrekt, skal der ikke gøres yderligere. Hvis saldoen er sat til 0, kan adressen dog på ny forbindes med Tangle-netværket via underpunkterne “Receive” og derefter “Attach to Tangle”.

I fremtiden bør sådanne problemer ikke længere forekomme, da IOTA’s udviklere i øjeblikket arbejder på en ny og forbedret wallet. IOTA’s wallet blev anset for at være det største problem med platformen, og udviklerne arbejder ihærdigt på den fornyede Trinity IOTA Wallet.

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

IOTA Tokenomics

Kurs i realtid
IOTA (MIOTA)

Indlæser...MIOTA/USD

IOTA faktaboks

Navn
IOTA
Ticker
MIOTA
Aktuel kurs
Markedskapitalisering
Volumen
Markedsandel
All time high
All time low
Coins i omløb
Maks. antal coins
Andel i omløb