Hvem er Satoshi Nakamoto? Årets – ikke jule-, men – Bitcoin-historie

Bitcoin Satoshi Elon

Hvem er Satoshi Nakamoto? Diskussionen om opfinderen af Bitcoin er efterhånden så gammel som Metusalem. Mange entusiaster har den opfattelse, at de kender sandheden. En SpaceX-praktikant mener nu, at det ingen anden end Elon Musk er, der står bag Bitcoin-projektet.

Spekulationer om Satoshi Nakamoto

Diskussionen om den anonyme opfinder har i over ti år vakt stor opsigt. I en mail i 2011 skrev Satoshi Nakamoto, at han ville overlade udviklingen af Bitcoin til andre.

Fra da af var Gavin Andresen hovedansvarlig for udviklingen af programmet i fem år. Da han i 2016 kom med en kontroversiel udtalelse om, at Craig Wright var den mystiske opfinder, blev Wright udelukket fra Bitcoin-projektet.

Vil du gerne investere i Bitcoin?

Vi viser dig trin for trin, hvordan du gør!

Bitcoin mønt
Gå til vores Bitcoin-investeringsguide

Efter at Andresen meddelte, at Satoshi til enhver tid ville have adgang til Bitcoin, spredte bekymringen sig blandt resten af udviklerne. Kryptoscenen var dog i det hele taget enig om, at Craig Wright ikke var opfinderen.

En anden Bitcoin-udvikler, Wladimir van der Laan, fik efterhånden mere og mere ansvar. Endda så meget, at han i hierarkiet stod højere oppe end Gavin Andresen. Denne magt brugte van der Laan så til at fristille Andresen. Grunden var, at van der Laan så for stor fare for, at Gavin ville give uautoriserede personer adgang til projektet.

Da der i 2014 opstod rygter om, at ingeniøren Dorian Nakamoto var den sande opfinder, afviste en anonym person denne påstand. Andre tolkede denne nyhed som den sidste besked fra den rigtige opfinder. Få måneder senere stod det dog klart, at en hacker havde fået uautoriseret adgang til det websted, som Satoshi Nakamoto havde oprettet som en fond.

I starten var denne antagelse faktisk indlysende. Dorian havde nemlig givet sig selv et mellemnavn og fået det registreret i officielle dokumenter.

Navnet er Satoshi. Den amerikanske person af japansk afstamning hedder derfor Dorian Satoshi Nakamoto.

På sporet …

Ingen anede på det tidspunkt, at sporet var varmere end forventet. Dorian selv talte om et rent tilfælde. Hans datter sagde, at Dorian ikke slet ikke kunne programmere og hans påstand om at være opfinderen derfor kunne udelukkes.

Endvidere afslørede hun: Hendes far foretrækker at sende mails, som han krypterer ved hjælp af PGP-protokollen. Det smarte ved det hele: En anden kandidat, som man også formoder kunne være Bitcoins opfinder, var med til at udvikle netop denne protokol.

Der er tale om Hal Finney. Tilfældigvis var Finney modtageren af verdens allerførste BTC-transaktion. Finney havde selv offentliggjort denne detalje i Bitcoin-forummet.

Hal Finney og Dorian Nakamoto kendte hinanden faktisk personligt. Man kan altså formode, at han havde brugt navnet på sin ven som eget pseudonym. I det hele taget passer alle indicer, for da Satoshi Nakamoto forsvandt fra overfladen, blev Hal Finney ramt af en alvorlig sygdom, som han faktisk døde af i august 2014.

Siden da er Satoshi Nakamoto aldrig dukket op igen. Det er derfor nærliggende at tro, at Finney er den sande grundlægger af Bitcoin.

Tesla- og SpaceX-grundlæggeren Elon Musk skrev på Twitter i 2014:

Elon Musk = Satoshi Nakamoto?

I 2017 hævdede Sahil Gupta, at Elon Musk i virkeligheden var Bitcoin-opfinderen. Gupta arbejdede som praktikant i Musks virksomhed SpaceX. Musk modsagde denne antagelse:

Gupta er næsten sikker på, at Musk er Satoshi. Han begrunder det med, at Satoshi programmerede i C++, som også Musk behersker.

Musk er desuden en ægte problemløser. At netop han opfandt Bitcoin i finanskriseåret 2008 er derfor ikke langt ude, mener Gupta. Formuleringerne i Bitcoin-whitepaperet minder også om Elons sprogbrug.

Ifølge Gupta støtter en samtale med Musks medarbejder Sam Teller denne antagelse. Indtil nu havde han skjult disse oplysninger, men nu var det på tide at offentliggøre dem.

Han havde en telefonsamtale med Teller i 2017. Gupta spurgte Teller, om Musk var Satoshi. Teller holdt derefter en pause i 15 sekunder og sagde til sidst:

“Well, what can I say?”

I 2018 arbejdede Gupta også for Tesla og mener, at det hele er så klart som det kan være: Musk har den økonomiske og kryptografiske forståelse til at skabe et værk som Bitcoin.

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *