Ethereum på vej til at overhale Bitcoin?

Ethereum i forgrunden med Bitcoin i baggrunden

Under Reuters Global Markets Forum sagde Dan Morehead, CEO for Pantera Capital, mandag den 2. august, at han ser de bedste chancer for, at Ethereum kan overgå Bitcoin på lang sigt.

De afgørende faktorer for hans prognose er den allerede påbegyndte transformation fra ETH1 til ETH2 samt London-opgraderingen, som fandt sted i sidste uge. Sidstnævnte skulle hjælpe Ethereum med at blive set mere som et aktiv, ligesom Bitcoin bliver set.

Ikke desto mindre forudser Morehead en sekscifret pris for BTC inden for de næste 12 måneder.

På lang sigt vil Ethereum tage førstepladsen

Den 5. august 2021 fandt London Upgrade sted, en af de mest ventede og mest omdiskuterede optimeringer af Ethereum-blockchainen – især EIP 1559. Dan Morehead, administrerende direktør for Pantera Capital, tog dette som en mulighed for at forudsige et magtskifte mellem Bitcoin og Ethereum.

Han kom med denne udtalelse under Reuters Global Markets Forum, et chatrum på Refinitv Messenger-platformen. Men Morehead baserede sin tese ikke kun på London Hard Fork. Pantera Capital-chefen brugte også den yngre alder, alsidigheden og ændringerne i konsensusmekanismen fra PoW til PoS i Ethereum-blockchain som argumenter til fordel for Ethereum.

Bitcoin er på den anden side ret stiv, når det kommer til innovationer. Bitcoin har i øjeblikket ikke det mangfoldige økosystem, som Ethereum tilbyder. Selvom BTC-minerne var i stand til kollektivt at blive enige om Taproot i år, hvilket bl.a. resulterer i mere privatliv ifbm. Bitcoin-transaktioner, tager transaktionerne stadig meget lang tid.

Den 24/7 igangværende debat om bæredygtigheden af Bitcoin-mining og ønsket om en grøn Bitcoin gør desuden ofte projekter, der ikke er baseret på proof-of-work, mere attraktive. Ligesom Ethereum, som er i færd med at migrere sin konsensusalgoritme til proof-of-stake.

Vil du gerne investere i Ethereum?

Vi viser dig trin for trin, hvordan du gør!

Ethereum mønt
Gå til vores Ethereum-investeringsguide

Hvad indeholder London-opgraderingen?

London-opgraderingen, som har fundet sted i starten af måneden, består af i alt fire EIP’er, som er forkortelsen for Ethereum Improvement Proposals (forslag til forbedring af Ethereum). Den mest markante forbedring er EIP 1559, hvis integration blev annonceret i marts 2021.

Når EIP’en er integreret, aktiveres en proces, der brænder en del af de gebyrer, der betales til minerne. Når denne mekanisme træder i kraft, resulterer øget netværksbrug i en større mængde ETH, der bliver brændt, og det hæmmer væksten i kryptovalutaens udbud over tid.

Men den eksisterende gebyrstruktur for selve Ethereum vil også blive ændret med opgraderingen. Der vil f.eks. også blive indført en minimumsbetaling for at gennemføre Ethereum-transaktioner.

Samtidig afskaffes det system, som tidligere gav minerne mulighed for at prioritere transaktioner med de højeste bud. EIP-1559-opgraderingen er designet til at justere gebyrerne, så brugerne kan betale det laveste bud for hver blok.

Alle disse innovationer kan gøre Ether til et deflationært aktiv, som i fremtiden vil blive set mere som et aktiv end “bare” til at betale de til tider afsindige gasafgifter.

Du vil se et skift i folk. De vil ønske at opbevare deres formue i Ether og ikke kun i Bitcoin. Omstillingen af kryptovalutaen til Ethereum 2.0 vil reducere energiforbruget ved Ether-mining betydeligt sammenlignet med Bitcoin. Den brede implementering af Ethereum i DeFi vil også hjælpe Ether til at vokse hurtigere end Bitcoin.

Dan Morehead

CEO – Pantera Capital

Kilde: Reuters

Selv om størstedelen af alle DeFi-applikationer indtil videre er blevet bygget på Ethereum-blockchainen, er brugen af individuelle decentraliserede finansielle tjenester endnu ikke rigtig kommet ind i krypto-mainstream. En af årsagerne har hidtil helt sikkert været de astronomiske gebyrer for individuelle transaktioner på decentraliserede handelsplatforme.

Justeringen af Ethereums gebyrstruktur som følge af London-opgraderingen giver DeFi-brugerne håb om, at optimeringerne også vil få indvirkning på den decentraliserede finanssektor.

Sammenligning af aktuelle gasgebyrer, kilde: Dune Analytics
Sammenligning af aktuelle gasgebyrer, kilde: Dune Analytics

Morehead afskriver ikke Bitcoin

Selv om Dan Morehead forudser en lysere fremtid for Ethereum, er hans optimisme for den fremtidige vækst i Bitcoin stadig uændret. Ifølge rapporter har Pantera Capital CEO forudsagt, at Bitcoin vil blive handlet mellem 80.000 og 90.000 USD ved udgangen af 2021. Ved udgangen af første kvartal af 2022 forudser han, at den største kryptovaluta vil koste over 120.000 USD.

Han går endda et skridt videre. På grund af den stigende accept fra masserne kan Bitcoin-kursen efter hans mening stige helt op til 700.000 USD inden for de næste ti år.

Moreheads prognose er baseret på en S2F-model. Dette er en analytisk ramme, der vurderer prisen på et aktiv på grundlag af forholdet mellem Stock (S) og Flow (F).

Stock-2-Flow model anvendt på Bitcoin
Stock-2-Flow model anvendt på Bitcoin, kilde: Glassnode

Konklusion – Ethereum vil erobre et par procentpoint af Bitcoins markedsdominans

Dan Morehead mener, at Ethereum vil overgå Bitcoin i fremtiden. Hurtige transaktioner til lave omkostninger, et decentraliseret finanssystem samt en ekstremt energieffektiv konsensusalgoritme er blot nogle af de nævnte grunde, der kan gøre Ethereum mere værdifuldt end Bitcoin i det lange løb.

Især ændringen i gebyrstrukturen bør gøre Ether til et reelt aktiv, ligesom Bitcoin allerede er det i dag. Kun tiden vil vise, om/hvornår Ethereum vil overgå Bitcoin og tage over på førstepladsen.

I skrivende stund udgør ETH’s markedsværdi ca. 40 procent af BTC’s markedsværdi. YTD-præstationen for begge top-kryptovalutaer skaber også rum for spekulationer om en ny rangordning i fremtiden. Ether var i stand til at fordoblede prisen i 2021, mens Bitcoin derimod “kun” er steget med ca. 46 procent siden årets begyndelse.

Dan Morehead er dog ikke den eneste, der mener, at Ether kan overtrumfe Bitcoin i fremtiden. Mike Novogratz, grundlægger og administrerende direktør for kryptoinvesteringsfirmaet Galaxy Digital, forudsagde i slutningen af juni, at Ether en dag kunne blive den største kryptovaluta.

Så tegnene er i øjeblikket gode for Ethereum. Men det er endnu uvist, hvordan London Hard Fork og dens innovationer og forbedringer vil påvirke Ethereum-økosystemet.

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *