Hvad er NFT?
Vil NFT’er forandre verden?
Internettet har revolutioneret mange brancher i løbet af de sidste 30 år. Hvem ville dengang have troet, at Amazon en dag ville blive den største detailhandelsplatform i verden? Næsten alle sektorer bliver gradvist dematerialiseret og er ved at blive digitaliseret. I denne proces opstår der nye dominerende globale digitale netværk på internettet. Facebook er det største digitale sociale netværk. YouTube er det største digitale tv- og videonetværk. Google er det største digitale informationsnetværk. – Og så fremdeles.
Kryptovalutaer, især Bitcoin, er i stigende grad ved at blive det største digitale monetære netværk. Den bagvedliggende blockchain-teknologi muliggør såkaldt digital scarcity (digital knaphed på data), hvilket er afgørende, da alle andre digitale filer kan duplikeres så ofte som ønsket. Digital knaphed kombineret med sikkerhed gennem decentralisering er en disruption ligesom internettet selv. Blockchain-teknologi og smart contracts har potentialet til at vende op og ned på mange brancher.
Blockchain-teknologien giver også mulighed for et unikt digitalt bevis for ejerskab. De to egenskaber, nemlig knaphed og sikkert bevis for ejerskab, er det, der kan dematerialisere og digitalt kortlægge værdifulde genstande (og ikke bare penge!). Disse individuelle digitale objekter og ejerskabet til dem kaldes NFT’er, Non-Fungible Tokens. Det er især markedet for digital kunst og samlerobjekter, der spiller en stor rolle her.
Begrebet “NFT” er som stort set alle kryptorelaterede ord lånt fra engelsk. Pluralformerne “NFT’er” og “NFT’s” kan begge bruges. Hvis du støder på den ene af dem, selvom du hidtil kun har læst den anden, man du roligt gå ud fra, at der ved begge er tale om non-fungible tokens.
Læs artiklen for at forstå, hvad der præcist ligger bag NFT’er, hvordan de er opstået, og hvorfor de har et enormt fremtidigt potentiale. Denne artikel vil blive udvidet og opdateret løbende.
Hvad er NFT’er?
NFT’er (Non-Fungible Tokens) er digitale beviser for ejerskab af immaterielle varer. Disse varer er normalt unikke, ikke-udskiftelige digitale aktiver (tokens). Blockchain-teknologien gør det muligt at bevise og overdrage ejerskabet af disse tokens på en helt unik måde. Det kan f.eks. være digitale kunstværker, objekter i computerspil, digitale billetter eller domænenavne. Det kan dog også være digitale beviser for ejerskab af fysiske genstande som malerier eller andre unikke genstande.
Det modsatte af NFT’er er fungible tokens, dvs. udskiftelige aktiver. Denne udskiftelighed betyder, at et sådant token til enhver tid kan erstattes af et identisk token. Kryptovalutaer er sådanne udskiftelige digitale blockchain-baserede aktiver. 1 Bitcoin er altid 1 Bitcoin, uanset hvornår den blev oprettet, og i hvilken blok den befinder sig i øjeblikket. Én Bitcoin kan altid veksles til én anden Bitcoin – uden begrænsninger.
I den virkelige verden er 100 kr. også altid 100 kr., uanset om de ligger på bankkontoen, på ens PayPal-konto eller i ens pung som en krøllet seddel. Udskifteligheden er der i sig selv. Man kan også veksle en 100 kroneseddel til to 50 kronesedler eller til fem 20 kronemønter.
Udskiftelighed kan imidlertid også være relativ og subjektiv. En simpel mønt kan på et tidspunkt blive et sjældent og meget værdifuldt samlerobjekt – nogle gange allerede ved udgivelsen, f.eks. på grund af fejlpræg. En flybillet på business class kan ikke erstattes af en billet på economy class. Og selv på economy class er en vinduesplads ikke det samme som en plads ved midtergangen.
Disse små forskelle udgør nye udfordringer for NFT’er på en blockchain. Der kan være flere identiske NFT’er, og alligevel er de sjældne og relativt unikke, hvis der f.eks. kun findes 10 af dem i verden.
Blockchain-teknologi og NFT’er
Før blockchains eksisterede, fandtes der allerede mange digitale objekter, der ligesom NFT’er ikke kunne udskiftes. Uanset om det var individuelle objekter i computerspil, digitale billetter, domænenavne eller opslag i sociale netværk, var computerverdenen praktisk talt fuld af NFT’er. Men der var ingen klar måde at bevise ejerskab på, og der var heller ingen måde at overdrage ejerskabet af disse genstande officielt til en anden person. Der var simpelthen ingen kompatibilitet og dermed ingen standardiseret måde at handle disse digitale ting på med tilstrækkelig likviditet.
Og det er her, at blockchain-teknologien kommer ind i billedet. Posteringer og transaktioner i en blockchain er uforanderlige, hvilket gør ejerskabet af et NFT sikkert og kontrollerbart. Det betyder, at både oprindelsen og hele ejerhistorikken gemmes i blockchainen – for evigt. NFT’er på en blockchain giver således mulighed for unikt ejerskab af kopierbare filer og hurtig og billig handel mel dem.
Hvad er det, der gør NFT’er værdifulde?
Hvad er drivkraften bag efterspørgslen efter NFT’er? Det er ikke kun digital knaphed eller unikhed. Det er snarere de individuelle fordele og følelser! Hvis en NFT-billet giver adgang til en meget vigtig begivenhed, er der en klar grund til at erhverve denne NFT. Det samme gælder for genstande i et computerspil, som giver ret til særlige evner for karaktererne.
Men hvorfor købe et NFT-kunstværk for en masse penge? Det er helt sikkert det spørgsmål, som mange stiller sig selv. Og nogle sætter spørgsmålstegn ved, om kunst overhovedet kan være digital. Men det er lige så tvivlsomt, hvorfor folk køber dyre malerier eller dyre frimærker til samlerbrug. Det er de følelser, som samlerobjekter udløser, og historien bag, der skaber den virkelige værdi.
Et autografkort er også bare et stykke papir med noget blæk på. Men hvis underskriften er fra en meget populær person, og hvis anledningen til underskriften var en meget speciel anledning, stiger værdien tilsvarende. I digitaliseringens tidsalder kan kunstværker og autografer af berømtheder nu dematerialiseres og reproduceres på internettet.
De mest kendte NFT’er
Selv om NFT’er kan se tilbage på flere års historie, var der især to NFT’er, der tiltrak sig stor medieinteresse i 2021.
Twitter-stifter Jack Dorseys første tweet – som NFT
just setting up my twttr
— jack (@jack) 21. marts 2006
Grundlæggeren af Twitter, Jack Dorsey, har solgt sit allerførste tweet fra 2006 for omkring 2,9 millioner dollars som NFT. Nu kan der være mange indvendinger: Tweetet er trods alt på Jack Dorseys Twitter-konto og er derfor stadig i hans besiddelse! Hvad sker der, hvis Jack Dorsey simpelthen sletter tweetet? Men det er slet ikke det, der er pointen, det er udelukkende historien bag og de følelser, der bliver udløst.
Når grundlæggeren af Twitter-platformen selv sælger sit første tweet som en digital fil, er der en unik historie bag det. Den nye ejer af tweetet kan for evigt bevise, at han er i besiddelse af den pågældende NFT takket være en blockchain. Han kan bevise, at tilbuddet kom personligt fra Jack Dorsey, og at han vandt ved at afgive det højeste bud. Hvem kan sige det om sig selv? Der er nok lige så få, der kan sige, at de er i besiddelse af Henry Fords første bil.
Jack Dorseys tweet blev solgt på platformen Valuables by Cent på en auktion. Justin Sun fra Tron var også en af de bydende, men det vindende bud kom fra en anden.
Kunstneren Beeple og hans NFT på 69 millioner USD
Den største mediale opmærksomhed til dato mht. NFT’er blev givet til kunstneren Beeple, hvis digitale kunstværk blev solgt for hele 69 millioner amerikanske dollars på en auktion, der blev afholdt af auktionshuset Christie’s den 11. marts 2021.
Bag kunstnernavnet Beeple står amerikaneren Mike Winkelmann. Det pågældende NFT-kunstværk hedder “EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS” og er en digital collage af i alt 5000 individuelle kunstværker, der er skabt på lige så mange dage. Der ligger således mere end 10 års arbejde bag det samlede kunstværk – men det største arbejde består i at skabe en 319 megabyte stor JPEG-fil med en opløsning på 21.069 x 21.069 pixels.
Hele historien bag kunstværket er så unik: Det dyreste NFT-værk af en moderne kunstner til dato, den første NFT-auktion af sin art hos Christie’s og dermed et verdensomspændende gennembrud på kunstmarkedet. Vil dette kunstværk fortsat stige i værdi i fremtiden? Sandsynligvis ja.
Den, der ikke tidligere kunne forstå, hvorfor folk bruger enorme summer på frimærker eller kunstværker, vil sandsynligvis også have svært ved at forstå handlen med NFT’er. Men det er meget tænkeligt, at der på et tidspunkt i fremtiden også vil være digitale NFT-kunstværker, der hænger på væggen. Og de, der har respekt for sig selv, vil også gerne vise deres NFT-samling frem på deres profiler på de sociale medier. Med et NFT kan du hurtigt blive en fan af en bestemt kunstner eller sportsklub. NFT’er giver dig mulighed for at vise dig og imponere andre i moderne digital form.
Denne artikel suppleres løbende
Følgende emner vil vi gerne komme ind på:
- NFT’er: Oprindelse og udvikling
- NFT’er på Ethereum blockchainen
- Andre blockchains til NFT’er
- Relevante NFT coins
- NFT-økosystem
- Hvordan opretter man en NFT?
- Tekniske begrænsninger
- Fremtidige muligheder
Kilder:
https://opensea.io/blog/guides/non-fungible-tokens/amp/
https://docs.google.com/document/d/1kBx-HXY8ow_7bElsJZ6Sk3r2V9cQjSRdWFyKCUXZtAs/edit
https://www.theblockcrypto.com/genesis/78736/nft-ecosystem-map-research
https://oderso.cool/blogs/update/nft-wtf