Bitcoin Halving 2024 – Nedtællingen er skudt i gang!

Bitcoin Halving

Nedtælling til næste Bitcoin Halving

0 år 0 dage 0 timer 0 minutter

På baggrund af Bitcoin-protokollens bloktid på 10 minutter er den næste Bitcoin Halving dateret til den 5. maj 2024, kl. 17.05.

Bitcoin Halving 2024 – Statistik

Aktuel blok
Halving blok
840.000
Nuværende block reward
6,25 BTC
Køb Bitcoin inden næste Halving
79 % af CFD-konti i detailleddet taber penge Investering i kryptovalutaer er meget volatilt og ureguleret i nogle EU-lande. Ingen forbrugerbeskyttelse. Skat på overskud kan forekomme.

Efter halving er før halving! Selv om der stadig vil gå et par år, før den næste Bitcoin Halving finder sted, vil vi gerne se på nogle data og tal. For hvad sker der egentlig, når Bitcoin “halveres”, og hvorfor bør ikke kun minere, men også investorer være særligt opmærksomme?

Faktaboks: Bitcoin i de seneste 24 timer

Angivet bloktid (block time)
10,0 minutter per blok
Faktisk bloktid i de seneste 24 timer
Minede blokke i de sidste 24 timer
Minede Bitcoins i de sidste 24 timer
Mining-indtægter gennem block rewards
Mining-indtægter gennem transaktionsgebyrer
Hash-rate (strømforbrug)

Hvad er egentlig Bitcoin Halving?

Da Satoshi Nakamoto udviklede Bitcoin-blockchainen, fastlagde han, at det maksimale antal Bitcoin skulle være 21.000.000. Disse Bitcoins har dog ikke været i omløb fra starten.

Brugerne af netværket skal i stedet aktivt skabe nye coins. Dette kaldes mining, som igen af og til fordanskes til minedrift. Når det lykkes at skabe en ny block, modtager mineren en belønning, der kaldes en block reward (blokbelønning). Denne belønning er beregnet til at kompensere minerne for deres indsats.

Da mining af nye BTC er en lukrativ indtægtskilde for mange minere, stiger sværhedsgraden (Difficulty) i netværket også regelmæssigt. Derfor bliver mining vanskeligere med tiden. Derudover har Nakamoto implementeret en anden funktion for at forhindre, at alle coins bliver skabt for hurtigt – Halving. Bitcoin Halving er halveringen af blokbelønningen.

Før den første halving modtog minerne en belønning på 50 BTC pr. afsluttet blok. Efterhånden ligger denne belønning ved 6,25 BTC, dvs. at der siden starten fandt tre Bitcoin Halvings sted (50 -> 25 -> 12,5 -> 6,25 BTC). Bitcoin blockchain-koden angiver, at en sådan halvering kun finder sted hver 210.000 blok.

Hvis vi antager, at der hvert tiende minut skabes en ny blok, giver det 144 blokke hver dag – og det svarer det til en periode på næsten fire år.

Faktaboks: Statistik over Bitcoin-blokke

Bitcoin i omløb
Maks. antal BTC nogensinde
21.000.000 BTC
Bitcoins, der skal mines endnu
Nuværende block reward
6,25 BTC
Block reward efter Halving i 2024
3,125 BTC
Nuværende antal blokke i Bitcoin-blockchainen
Næste Halving Block (halveringsblok)
840.000
Antal blokke indtil næste Halving

Første halving fandt sted i 2012, andet halving i 2016 og tredje i maj 2020. Selv om belønningen er eksponentielt aftagende, oplever Bitcoin-netværket en støt stigning i computerkraft.

Halvering af belønningen tjener et vigtigt formål

Hensigten med Bitcoin er ikke kun at udvikle en decentraliseret og digital valuta, som er uafhængig af regeringer og institutioner. Formålet var snarere at skabe en kryptovaluta, der er mere sikker og frem for alt mere stabil end klassiske valutaer. For at forstå denne hensigt er vi imidlertid nødt til at se nærmere på de kendte valutaer og guld som et aktiv.

Vores nuværende monetære system består af utallige valutaer, som ikke har nogen reel ækvivalent værdi. Mens der indtil 1970’erne stadig var en guldstandard, som sikrede værdien af den amerikanske dollar med guld, eksisterer dette ikke længere i dag. Derfor er pengesedlernes værdi fuldstændig afkoblet fra den faktiske materielle værdi – vi taler om fiatvalutaer her.

Bitcoin Mining - Næste milepæl ligger ved 18 millioner Bitcoins

Det er centralbankerne, der regulerer fiatvalutaer inden for den klassiske pengepolitiks rammer. Den velkendte kvantitetsligning gør det allerede klart, at politiske beslutningstagere kun kan påvirke økonomien på to måder:

  1. De kan kontrollere størrelsen af den nominelle pengemængde
  2. De kan styre og sørge for efterspørgsel

Især i krisetider bliver det tydeligt, at en justering af pengemængden er en nem måde at lade forbruget stige og dermed lade et lands økonomi vokse. En sådan justering af pengemængden ville simpelthen være umuligt, hvis man brugte guld som sikkerhed.

Guld er begrænset, og guldminer kan ikke udvinde uendeligt meget ædelmetal om året. Derfor oplever guld en forholdsvis konstant inflation på 2-3 procent om året. Dette er ganske enkelt ikke tilfældet med fiatvalutaer. Nogle historiske eksempler illustrerer, at priserne på varer undertiden stiger hurtigere. Efter stigningen i pengemængden skal der ske en udligning på højresiden af kvantitetsligningen – prisniveauet stiger.

Kvantitetsligningen:
Pengemængde * Omløbshastighed = Prisniveau * nominalt BNP

Bitcoin som en digital valuta har dog overvejende de samme egenskaber som guld. Det maksimale udbud er begrænset, hvilket gør mønten til en sjælden vare. Desuden skal minere aktivt udvinde mønterne – en anden parallel til guld (en miner er jo en minearbejder).

Bitcoin Halving sænker den belønning, som minerne får for at skabe en blok. Det betyder dog også, at der simpelthen er færre coins i omløb. Et kig på dataene afslører, at inflationen falder efter hver halvering.

Hvilke konsekvenser kan Bitcoin Halving have på BTC?

For at besvare dette spørgsmål er vi nødt til kort at se på mining. Vi har allerede bemærket, at minere modtager BTC for at skabe en ny blok. Derfor anses mining for at være en attraktiv mulighed for at tjene coins. Konkurrenterne er dog blevet stærkere i de seneste år, så markedet er domineret af professionelle mining farms (minedriftsfarme) og mining pools (minedriftspools). Især private miningvirksomheder er blevet ofre for denne udvikling. Dette kan tilskrives den dynamiske hashrate, som hver 2016. blok (ca. hver 2. uge) tilpasser sig til den tilgængelige processorkraft.

Bitcoin Halvings indflydelse på Bitcoins inflation Bitcoing Halvings indflydelse på Bitcoins inflation

Mining i proof-of-work-algoritmen anses for at være særlig krævende. Især energiomkostningerne er høje. Derfor skal belønningen nødvendigvis være højere end omkostningerne ved mining. Hvis dette ikke er tilfældet, mister minedriften attraktivitet, minere stopper deres arbejde, og transaktionerne vil ikke kunne gennemføres. Den logiske konsekvens af det er, at hvis block reward (blokbelønningen) falder, skal prisen justeres. Hvis dette ikke sker, taber hele Bitcoin-netværket.

Lad os antage, at en BTC koster hvad der svarer til 40.000 dollars. Prisen for at færdiggøre en blok er dog 200.000 dollars. Med en belønning på 6,25 BTC får minearbejderen 250.000 US dollars og får en gevinst på 50.000 US dollars. Hvis der ikke foretages nogen prisjustering efter halving, er den nye indtægt kun 125 000 USD. Hele minedriften bliver urentabel. For at opnå den samme margen skal prisen på en BTC fordobles til 80.000 amerikanske dollars.

Denne antagelse er heller ikke helt ud af den blå luft. De sidste tre halveringer viser snarere, at markedet har reageret på præcis denne måde:

  • Halving i 2012: I december 2013 nåede BTC en pris på over 1.000 amerikanske dollars.
  • Halving i 2016: I december 2017 blev BTC handlet til 19.700 dollars.
  • Halving i 2020: I marts 2021 blev BTC handlet til mere end 60.000 dollars.

Hvilken effekt havde Bitcoin Halving 2020?

Bitcoin-priserne er steget i de 12 måneder efter maj 2020. Bitcoin er blevet mere mainstream, og flere og flere investorer handler med Bitcoin og påvirker kursen. Mange institutionelle investorer har fået øje på Bitcoin og anser det som digitalt guld.

Bitcoin Halving Tidsforløb Effekten af Bitcoin Halving 1 og 2 på prisen

Ifølge Tom Lee, analytiker hos Fundstrat Global Advisors, har Bitcoin stadig et enormt potentiale. I sine udsigter for 2020 sagde han, at prisen på den populære coin kunne stige med mere end 100 procent – i bakspejlet med 2021’s øjne var denne prognose sand. Halveringen var sandsynligvis en af grundene til, at coinen kunne stige massivt i værdi i 2020. I februar 2021 blev prognosen endda justeret – Lee anså stigninger på mere end 200 procent for realistiske – og set i bakspejlet igen var det ligeledes ikke for dårlig en prognose.

Binance CEO Changpeng Zhao sagde under et interview på “BlockTV”, at efterspørgslen fortsætter med at vokse, mens udbuddet falder. Han sagde, at denne overskydende efterspørgsel i sidste ende fører til stigende priser.

Desuden kan PlanB’s stock-to-flow-model også bruges til at beregne prisen på en Bitcoin. På baggrund af denne rapporterede endda banker om prismål på mere end 100.000 US dollars.

Konklusion: Er Bitcoin Halving i 2024 startskuddet på det næste kursrally?

Bitcoin anses stadig for at være den vigtigste kryptovaluta. Selv i 2024 er det temmelig usandsynligt, at denne situation vil ændre sig. Ikke desto mindre er markedet stadig i kølvandet på den seneste halvering, så tingene kan stadig ændre sig i de kommende år.

Et kig på fortiden viser, at potentialet for et kursrally i hvert fald er der. Prisen er trods alt nødt til at stige for at sikre rentabel mining. Desuden får den stadig aftagende tillid til centralbankerne investorerne til at søge alternative aktiver – som f.eks. Bitcoin.

Kryptoeksperterne er også grundlæggende positivt optimistisk stemte, så et “bullrun” (“bull-marked” er betegnelsen for et marked med stigende priser) i hvert fald er muligt. Derfor kan Bitcoin-prisen allerede nu slå nye rekorder i de kommende måneder. Hvis du vil drage nytte af det næste bullrun, er det en god idé at oprette en bruger på CFD-brokerne eToro eller Skilling. De, der foretrækker at købe fysiske mønter i stedet, kan bruge tilbuddet fra Bitpanda, Binance eller Kraken. Du kan finde en oversigt over brokere og børser her.

Vi ønsker dig en Happy Halving!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *