Foråret 2021 set i bakspejlet: Vanvittigt boom af DeFi og nye rekorder

DeFi boom

DeFi markedet har endnu en gang slået gamle rekorder. Den total value locked (samlede værdi) er for første gang steget over 35 milliarder USD i februar. Just i januar lå den på “latterlige” 20 milliarder USD. Og nu i starten af maj 2021 taler vi om 80 milliarder USD.

DeFi samlet værdi
DeFi TVL (total value locked), kilde: DeFi Pulse, 17/5-2021

Samtidig har adskillige DeFi-tokens også nået nye rekordhøjder. Uanset om det er AAVE, UNI eller Maker, så er forårets DeFi-rally i gang med at booste hele markedet for kryptovalutaer. Der sættes rekord efter rekord.

Global markedskapitalisering
Global markedskapitalisering, kilde: Coinmarketcap, 17/5-2021

Efter Bitcoin-prisen toppede for for første gang i januar, gik der et par uger, inden et altcoin-rally har taget fart – anført af Ethereum, som har performet utrolig stærkt! Er dette rally stadig i gang? Eller er en korrektion på vej?

AAVE

AAVE er den absolutte højdespringer i første halvår. Inden for blot 24 timer er kursen steget fra omkring 300 USD til over 500 USD. AAVE lå midertidlig på en fremragende 12. plads med hensyn til markedsværdi, og det er sandsynligvis kun et spørgsmål om tid, før AAVE igen når op i disse regioner eller endda top-10.

Lending-platformen fortsætter med at vokse i popularitet blandt brugerne. Aaves Total Value Locked har rundet 10 milliarder USD. Det placerer AAVE på andenpladsen og gør det til Makers nærmeste forfølger.

AAVE kurs 2021
AAVE kurs 2021, kilde: Tradingview, 17/5-2021

UNI

Ud over AAVE har også UNI vagt opsigt i foråret. UNI oplevede også, at prisen på meget kort tid blev mangedoblet. I mellemtiden er tokenet på 11. pladsen på Coinmarketcap.

Ligesom med AAVE synes det også kun at være et spørgsmål om tid, før UNI rykker ind i top 10. Den decentraliserede børs Uniswap har oplevet et væld af nye brugere i flere måneder i træk. Selv de høje gebyrer (“gas”) på Ethereum-blockchainen har ikke været i stand til at bremse dette.

UNI og BTC kurs
UNI/USD (grøn) og UNI/BTC (gul), kilde: Coinmarketcap, 17/5-2021

Andre DeFi-tokens

Der er mange flere DeFi-tokens, der fortsætter med vokse i markedsværdi. Ud over de lige nævnte AAVE og UNI er der også Maker, Synthetix, Compound og SushiSwap. De er i øjeblikket alle sammen blandt de 50 bedste, og også deres samlede værdi er steget betydeligt.

De 12 største DeFi-platformer
De 12 største DeFi-platformer, kilde: DeFi Pulse, 17/5-2021

Ethereum

Langt de fleste DeFi-platformer er baseret på Ethereum-blockchainen. Så det er ikke overraskende, at ETH også har nået et nyt historisk højdepunkt. I øjeblikket handles ETH til over 3.200 US dollars. Desuden er der flere og flere institutionelle investorer, der er ved at være interesseret i Ethereum.

ETH-kursen mellem maj 2020 og maj 2021
ETH-kursen mellem maj 2020 og maj 2021, kilde: Tradingview, 17/5-2021

Konklusion: Ethvert rally får en ende en dag

Den nuværende fase minder meget om 2017, hvor der også var et altcoin-rally anført af Ethereum. Årsagen var de mange ICO’er, der ligesom bare spirede. Mange investorer ønskede at tjene mange penge på kort tid. Der var således flere uger, hvor næsten alle coins lovede tocifrede vækstrater hver eneste dag. Risici blev simpelthen ignoreret. Men på et tidspunkt var toppen nået, og tingene gik hurtigere ned, end de gik op.

Er alting anderledes denne gang? Ja og nej. (1) DeFi er ikke en ICO, selv om DeFi indebærer mange forskellige risici. (2) Der er efterhånden også en meget højere grad af praktisk anvendelighed. (3) Bitcoin og Ethereum står øverst på listen for institutionelle investorer. (4) Centralbankerne arbejder på digital centralbankvalutaer (CBDC). Og (5) Blockchain-teknologien har udviklet sig betydeligt.

Alligevel er der mange paralleller til 2017. En periode så overophedet som den nuværende vil uundgåeligt føre til en nedkøling. Det kan ikke forudsiges præcist, hvornår denne afkøling vil komme, men det kan gættes. Selv om det fortsætter såden et par måneder endnu – i hvert fald nogenlunde –, vil der bestemt være nedkølinger på vej op. På et tidspunkt vil der være et højdepunkt, som så vil forblive højdepunktet i lang tid.

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *