Ripple (XRP) er en open source-protokol, der er beregnet til at blive brugt som et distribueret peer-to-peer-betalingssystem, især inden for bank- og finanssektoren. Det interessante ved Ripple-teknologien er dens valutauafhængighed. I princippet kan en transaktion på Ripple-netværket behandles med enhver tænkelig valuta. På denne måde har Ripple til formål at løse et grundlæggende problem i det internationale pengesystem. Det skyldes, at transaktioner på tværs af statsgrænser medfører høje gebyrer på grund af komplicerede vekselkurser, og at bankerne skal være konstant likvide og have såkaldte nostrokonti i modtagerlandene.
Vi har skrevet en købsguide for dig, så du nemt og hurtigt kan komme i gang med at investere i Ripple.
Teknologien bag Ripple
Ripple indtager en særlig rolle i blockchain-teknologiernes verden. Mens andre projekter går en vej, der forkaster det klassiske banksystem, forsøger Ripple at samarbejde med dem.
Til dette formål har RippleLabs, organisationen bag Ripple, frigivet xRapid, xCurrent og xVia – forskellige produkter, som banker kan bruge til at behandle deres globale transaktioner. Overgangsvalutaen i Ripple-netværket er XRP-tokenet, som bruges til at gennemføre transaktionerne.
Det betyder, at der veksles en inputvaluta til XRP, som så overføres i netværket. Når den når frem til modtageren, veksles den til outputvalutaen. Dermed er det også muligt at foretage transaktioner i to forskellige valutaer uden yderligere besvær. I øjeblikket er XRP den eneste coin, der bruges i RippleNet. Ikke desto mindre ville det teoretisk set være muligt for bankerne at skabe deres egne coins og bruge dem i netværket.
I netværket fungerer såkaldte gateways som mellemled. Disse har funktionen af en mellemstation, der modtager en indgående betaling og videresender den tilsvarende. En transaktion kan også gå gennem flere gateways.
Dette er endda reglen, især i tilfælde af valutaveksling. Så snart en transaktion kører gennem flere gateways i Ripple-netværket, oprettes der IOU’er (“I owe you”), som hver især skal udlignes af den efterfølgende part. Dette gør det muligt at overføre transaktioner hurtigt gennem netværket uden altid at skulle vente på, at IOU’erne bliver afregnet.
XRP-tokenets funktion
Som nævnt ovenfor bruges XRP-tokens til at veksle mellem valutaer og betale transaktionsgebyrer. Hver transaktion medfører gebyrer på 0,00001 XRP, som efterfølgende destrueres og ikke længere er tilgængelige. Dette er for at undgå spamforsøg på RippleNet, hvor der netop er meget trafik.
I denne sammenhæng betegnes transaktionsgebyret ofte som “10 drops”. Et drop er den mindste enhed af XRP. Det er vigtigt at bemærke, at XRP ikke udvindes, men allerede er fuldt distribueret. Der er udstedt i alt 100 milliarder XRP, hvoraf 63 milliarder er i RippleLabs’ besiddelse. De XRP, der holdes, bruges til at finansiere projektet og netværket.
XRP-tokenet er uafhængigt af organisationen bag Ripple og vil derfor fortsætte med at eksistere, selv hvis RippleLabs lukker ned. Som med en almindelig SWIFT-overførsel er en transaktion med XRP også forbundet med en vis valutakursrisiko og påvirkes af kursudsving.
Da en gennemsnitlig transaktion på RippleNet er afsluttet efter ca. 5 sekunder, er risikoen for store udsving dog meget mindre end ved en SWIFT-overførsel, der tager flere dage. Investorer og brugere kan opbevare deres XRP i den officielle online wallet, men også i uofficielle desktop wallets.
Protokollens funktionsmåde
De fleste moderne betalingssystemer er baseret på tillid til staten eller til finansielle institutioner som f.eks. banker. Dette gælder især for digitale konti med statsvalutaer, da pengene i princippet ikke ejes her, og en institution overvåger og forvalter beløbet.
Ripple er et forsøg på at overføre denne tillidsmekanisme til en digital valuta ved at lagre alle transaktioner og forpligtelser mellem brugere og institutioner i et offentligt register.
Bag dette system ligger de såkaldte IOU’er. Forkortelsen står for den engelske sætning “I owe (yo)u” og er en slags gældsbrev. Ripple-registret gemmer brugernes gældsbreve, dvs. hvilken person skylder hvor meget af hvilken valuta til en anden person og omvendt. Ud over gældssystemet muliggør protokollen også et omfattende valutamarked, som er i konstant udvikling.
Fordele og ulemper ved Ripple
Fordelene ved Ripple-protokollen:
- næsten forfalskningssikker
- lynhurtige transaktioner (blot få sekunder)
- open source
- kan bruges som universel mellemvaluta, når valuta X veksles til valuta Y
- hurtige og nemme lån
- gældsbrev (IOU’er)
- nem kobling af forskellige betalingsnetværk
- mange forskellige nye muligheder på grund af maksimal kompatibilitet
Ulemperne ved Ripple-protokollen:
Ripple har ikke kun haft positive udviklinger. Især virksomheden bag protokollen er ofte blevet kritiseret for forskellige forretningsmetoder. Det siges blandt andet, at virksomheden har lovet at videregive en stor del af XRP’erne til brugerne af netværket, men indtil videre er der kun blevet overført små beløb. Desuden har Ripple Labs selv beholdt næsten halvdelen af alle eksisterende XRP for at kunne drage nytte af værdistigningen.
Udbredelse af Ripple
RippleLabs’ største kunder omfatter den spanske storbank Santander, American Express, UniCredit og Western Union. Desuden bruger nogle finansielle tjenesteudbydere teknologien til deres interne transaktioner.
Alle pengeinstitutter bruger Ripple til at afvikle deres globale transaktioner, hvilket sparer op til 70 % af de sædvanlige transaktions- og administrationsgebyrer. De fleste virksomheder og banker bruger xCurrent- og xRapid-produkterne udviklet af RippleLabs, som er direkte rettet mod de komplekse krav, som finansielle institutioner stiller.